İmsak Vakti a 02:00
İstanbul AÇIK 32°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Scholz: Rusya-Ukrayna Savaşı uzun sürebilir

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın daha uzun sürebileceği uyarısında bulunarak buna hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Scholz, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Berlin’de düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, görüşmenin ana konusunun Vilnius’taki NATO Zirvesi’ne hazırlık olduğunu dile getirdi. Zirvenin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşı ve sonuçlarıyla nasıl başa çıkılabileceğinin derinlemesine tartışılacağı bir toplantı olacağını anlatan Scholz, “Savaş, daha uzun sürebilir. Buna göre hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Bir yıl önce Madrid’deki zirvede İttifak’ı bir kez daha güçlendirmek için bir dizi adım üzerinde anlaştıklarını hatırlatan Scholz, “NATO, bir savunma ittifakıdır. Almanya, savunma kapasitesini artırmak için çok şey yaptı çünkü hepimiz NATO topraklarının her santimini savunma kararlılığıyla birleştik. NATO, kolektif güvenliğin temel garantörüdür ve öyle kalacaktır. Alman ordumuzun büyük bir bölümünü İttifak’ın savunması için güvenilir bir şekilde hazır tutacağız” ifadelerini kullandı.

Şansölye Scholz, Finlandiya ve İsveç’in Vilnius’ta müttefik olarak masada yer almasının kendisi için çok önem taşıdığını vurgulayarak, “NATO Genel Sekreteri ile özellikle Kuzey Denizi’ndeki kritik altyapının güvenliği konusunu da ele aldık. NATO’nun daha fazla koordinasyon rolü üstleneceği yönündeki taahhüdü için Genel Sekreter’e teşekkür etmek isterim. Doğal gaz boru hatlarının yanı sıra deniz altı kabloları veya rüzgar türbinlerine yönelik sabotajlar da tüm İttifak’ın güvenliğini etkilemektedir ve bu, sadece tek tek müttefiklerin meselesi değildir” diye konuştu.

Ülkesinin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2’sinin NATO’daki savunma harcamaları için ayrılması konusuna da değinen Scholz, “Yüzde 2’ye ulaşmak için tüm hazırlıkları yaptık. Avrupa’daki tüm ülkeler ve transatlantik ittifakımızdaki tüm NATO üyesi ülkeler bunu başardığında savunma kabiliyetimizde önemli bir genişleme olacağını varsayıyorum. Bunun Almanya için savunma harcamalarında ne kadar büyük bir artış anlamına geleceğini şimdiden tahmin edebilirsiniz. O zaman tüm bunların İttifak’ın savunma kabiliyetinde muazzam bir güçlenme yaratacağını görebilirsiniz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği konusunda resmi bir davetin olup olmayacağının sorulması üzerine, “Vilnius Zirvesi’nde ve onun hazırlıklarında resmi bir davette bulunmayı tartışmıyoruz. Ukrayna’yı NATO’ya nasıl yakınlaştırabileceğimizi konuşuyoruz ve devam eden istişareler var. Bu istişarelerin önüne geçmek istemiyorum. NATO’nun kapısının açık olduğu konusunda hemfikiriz. İsveç ve Finlandiya’ya yaptığımız davetle bunu gösterdik. Ayrıca 2008’de Ukrayna’nın üye olacağını söylediğimiz konusunda da hemfikiriz. Rusya’nın NATO kararları üzerinde veto hakkı yok. Şu anda en önemli ve acil görevin Ukrayna’nın Avrupa’da bağımsız ve egemen bir ülke olarak varlığını sürdürebilmesini sağlamak olduğu konusunda hemfikiriz” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Afrikalı liderlerden Rusya ve Ukrayna’ya barış planı önerisi

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.