Cumhurbaşkanlığı yayımladığı yönetmelikle “Kur’an-ı Kerim” basımına ilişkin esasları açıkladı. Buna göre, Diyanet tarafından oluşturulacak Kurul ‘un onaylamadığı eserler basılamayacak. Matbaalarda hafız görev yapacak. Kolilerin üzerine, “Dikkat Kur’an-ı Kerim” yazmak zorunlu olacak.
Cumhurbaşkanlığı, “Kur’an-ı Kerim Basım ve yayım Kriterleri Hakkında Yönetmelik” yayımladı.
“Cumhurbaşkanlığı (Diyanet İşleri Başkanlığı)’ndan” ifadesiyle başlayan yönetmeliğin amacı şöyle açıklandı:
“Mushaflar, cüzler halindeki mushaflar, mealli mushaflar ile sesli, görüntülü ve elektronik ortamda hazırlanan mealli/mealsiz Kur’an-ı Kerimlerin basım ve yayım kriterleri ile bu kriterlere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.”
Yönetmelikle basılacak Kuran’ın boyutlarından, kullanılacak yazı tipine kadar standartlar belirlendi. Dijital eserleri hızlandırma ve yavaşlatma programlarında sınırlar getirildi.
TÜRKÇE KARAKTER YER ALMAYACAK
Eserlerde sure ismi, cüz ve sayfa numarası çerçeve dışında uygun şekilde gösterilecek. Mealsiz eserlerde çerçeve içinde Türkçe karakter yer almayacak.
Kullanılacak yazı tipine (font) Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu karar verecek. Kurul’un mührü/onayı olmayan eserler basılamayacak ve yayımlanamayacak.
Yönetmelikte matbaa ve yayınevleri tarafından uyulacak esaslar da detaylı şekilde açıklandı. Bazıları şöyle:
“DİKKAT KUR’AN-I KERİM”
Ankara’da ‘suya indirim’ yapılsın diyen Cumhur İttifakı Elazığ’da zam yaptı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.