İmsak Vakti a 02:00
İstanbul AÇIK
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

ABD’den Ukrayna’ya hava savunma sistemlerini de içeren yeni yardım paketi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin Ukrayna’ya “kritik hava savunma ekipmanlarını” da içeren yeni bir savunma yardım paketi vereceğini açıkladı.

Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden’ın Kuzey Afrika ve Asya turu öncesinde Beyaz Saray’daki gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

ABD’nin bugün Ukrayna’ya yönelik yeni bir savunma yardımı paketini açıklayacağını belirten Sullivan, bu paketin içinde “kritik hava savunma ekipmanları” olacağını kaydetti.

Sullivan, yardımların tutarı hakkında bilgi vermezken paketin içeriğinde HAWK hava savunma sistemleri için füzeler ve ABD Avenger Hava Savunma Sistemi’nin de olacağını belirtti.

Geçen hafta Kiev’e giderek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve üst düzey Ukraynalı yetkililerle görüştüğünü ifade eden Sullivan, hava savunma sisteminin Ukraynalılar için kritik önemde olduğunu vurguladı.

ABD’nin Ukrayna’ya gerekli tüm yardımları yapmayı sürdüreceğini kaydeden Sullivan, “Rusya, Ukrayna’da kritik sivil altyapılara saldırmak için seyir füzeleri ve İran yapımı dronlar kullanmaya devam ediyor.” dedi.

“TARİHİ DÖNÜM NOKTASI”

Öte yandan Rusya’nın Herson şehrindeki savunma hattının Dnipro Nehri’nin sol yakasına çekileceğini açıklamasını da değerlendiren Sullivan, “Bu Ukraynalılar için tarihi bir dönüm noktası.” ifadesini kullandı.

Sullivan, bu çekilmenin savaşın bitmesi anlamına gelmediğini belirterek Rusya ile diplomasi yoluna gitmek konusundaki kararı Ukraynalıların vereceğini ve ABD’nin bu konuda Ukrayna’ya herhangi bir baskı yapmayacağını kaydetti.

PENTAGON: RUSYA YIKICI BİR STRATEJİK FELAKETE UĞRADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, Pentagon’un ulusal savunma strateji belgesi üzerine, bir grup gazeteciye değerlendirmede bulundu.

ABD Kongresindeki iki partinin de Ukrayna’ya verilen yardımı destekleyip desteklemediğine ilişkin bir soruya Kahl, “Ukrayna’daki tehlike Ukrayna’dan daha büyük olduğuna dair yaygın bir kabul olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kahl, Kongredeki iki partinin de Ukrayna’nın sadece bağımsızlığını ve demokrasisini savunmak için değil, aynı zamanda bir ilke için savaştığını anladığını söyledi.

ABD’li müsteşar, “Büyük ülkelerin daha küçük komşularını yutabileceklerine inandıkları bir dünyada yaşamak istemiyoruz.” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasını Almanya’nın 1930’lu yıllarda Avrupa’da kalkıştığı işgal girişimlerine benzeten Kahl, “Daha önce de böyle bir dünyada yaşadık: bu döneme 1930’lar diyoruz ve bu insanlık tarihinin en feci küresel çatışmasıyla sona erdi.” ifadesini kullandı.

Kurallara dayalı bir dünya düzenine vurgu yapan Kahl, Rusya’nın başkent Kiev’i ele geçirme girişimi Ukrayna ordusunun püskürttüğünü, daha sonra ise Rusların doğuya çekilmeye zorladığını dile getirdi.

Kahl, Rusya’nın Harkiv’den sonra Herson’dan çekileceğini ifade ederken Ukrayna’da hala on binlerce Rus askeri olduğuna dikkati çekti.

Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonları kışa doğru ilerlerken daha da zorlaşacağını kaydeden Kahl, “Ancak güvenle söyleyebilirim ki, Rusya zaten Ukrayna’da yıkıcı bir stratejik felakete uğradı. Bu, değişmeyecek.” dedi.

Kahl, Putin’in Rusya’nın olağanüstü ezici bir orduyla hala küresel bir güç olduğunu kanıtlamak istediğini “bu savaştan girdiğinden daha zayıf çıkacağını” iddia etti. (AA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Almanya’da uyuşturucu bağımlılığı artıyor

HIZLI YORUM YAP